Doek informatie

Geweven met een in de massa gekleurde acrylvezel, is zonweringsdoek speciaal ontworpen voor een duurzaam buitengebruik. Toch kunnen enkele kleine onvolmaaktheden opduiken na de installatie van de zonwering: wafelvorming of plooivorming ter hoogte van de naden, of een fenomeen van uitrekken kunnen zich voordoen. Deze onregelmatigheden zijn inherent aan mobiele oprolbare zonwering, en doen in geen geval afbreuk aan de technische prestaties en levensduur van het doek. De verkoper kan dus in geen geval voor deze onvolmaaktheden aansprakelijk gesteld worden.

Waterdichtheid

Acryldoek wordt waterafstotend behandeld. Zo weerstaat ze aan een lichte regenbui, als een hellingshoek van minimaal 15° gerespecteerd wordt, en op voorwaarde dat het doek goed onderhouden wordt. In geval van normale of langdurige regenval, moet het doek opgerold blijven teneinde schade te voorkomen. Wanneer het doek toch nat wordt, moet de zonwering volledig geopend worden om het doek optimaal te laten drogen.

Plooien/krijtstreep

Het is mogelijk dat, tijdens het oprollen van het doek, plooien ontstaan in het midden van het doek of naast de naden. In tegenlicht kan een aftekening op de plaats van de plooi zichtbaar worden. Bij een doekrolondersteuning kan vanwege omgevingsinvloeden op het oppervlak van het doek en de hogere wrijving die daar plaatsvindt, een grotere vervuiling optreden in de omgeving van de doekrolondersteuning. In het bijzonder bij gekoppelde installaties met doorlopende bespanning is een duidelijke vervuiling in de buurt van de doekrolondersteuning niet te vermijden.

Uitrekken

Het doek staat bijna altijd onder een permanente spanning dankzij een systeem van springveren. De naden en de zomen spelen een belangrijke versterkende rol, maar moeten tegelijk de meeste spanningen opvangen. Wanneer het doek opgerold wordt, komen de naden bovenop elkaar te liggen waardoor ze platgedrukt worden, en dit zorgt voor een hogere spanning. Daardoor kunnen naden en zomen licht uitgerokken worden, en zelfs een beetje doorhangen wanneer de zonwering uitgerold wordt.

Wafelvorming

Wafelvorming kan voorkomen ter hoogte van de naden, zomen of in het midden van het doek. Door de dubbele dikte op het niveau van de naden verkrijgt men een verschillende diameter bij het oprollen van het doek. De spanning uitgeoefend door de armen van de zonwering, door het gewicht en het doorhangen van de oprollingsas of door de breedte van het doek kan dit fenomeen nog versterken. Dit fenomeen kan zich ook voordoen bij hevige regenval waarbij door het gewicht van het water zakvorming ontstaat.

Tips voor doekonderhoud zonweringsdoeken

Om te beginnen is het heel belangrijk om niet te stevig over het zonweringdoek te wrijven of te borstelen. Indien dit wel gebeurd kan de hoogwaardige afwerking, die ervoor zorgt dat het doek langdurig zijn schoonheid behoudt, worden aangetast. Ook hogedrukreinigers moeten worden vermeden, deze beschadigen het doek.

Wanneer het doek van uw zonwering vuil is geworden, dan kunnen de volgende instructies van nut zijn:

  • Voorkom vocht. Rol het zonnescherm alleen bij uitzonderingen nat op en laat het doek dan op een later tijdstip alsnog drogen.
  • Zuig stof en loszittend vuil weg met een zachte meubelborstel van uw stofzuiger of veeg dit eraf met een zachte borstel
  • Bevochtig het doek met schoon water om hardnekkig vuil en ingedroogde vlekken in het doek los te weken.
  • Gebruik een lichte oplossing van groene zeep en lauwwarm water met een maximale temperatuur van 40 °C en breng het met een zachte spons aan op het doek. Het is belangrijk om niet te wrijven, dit kan de afwerking van het doek aantasten.
  • Spoel het doek na een inwerktijd van ongeveer een kwartier af met veel schoon water en laat het daarna drogen. Rol scherm niet nat/vochtig op.