Wanneer kies je voor een screen of rolluik als zonwering?

Foto van rolluik en screen zonwering

Welke zonwering is de beste keuze voor jouw huis?

Zonwering voor thuis, een screen en rolluik kunnen beide een passende oplossing bieden, maar wanneer kies je nu voor een screen of voor een rolluik? Deze vraag krijgen we regelmatig te horen en vandaag leggen we in dit artikel exact uit hoe het zit.

Screen versus rolluik als zonwering?

In aanvang is het belangrijk om te bepalen wat het doel is om een screen of rolluik aan te schaffen. Is het puur om het zonlicht buiten te laten of wil je de boel volledig kunnen verduisteren? In de basis is dit het verschil: Een rolluik zorgt voor volledige verduistering terwijl een screen de zon buiten houdt maar het toch mogelijk maakt om naar buiten te kijken.

Foto voordelen rolluik

Voordelen rolluik: verduisterend én veilig

Een rolluik zorgt voor een complete verduistering, vandaar dat dit vaak bij de bovenverdieping toegepast wordt. Dit zodat slaapkamers volledig donker blijven. Naast de zon houden rolluiken ook de warmte buiten. De temperatuur in huis is namelijk vijf tot zes graden lager dankzij rolluiken. Daarnaast zorgen rolluiken ook dat de kou in de winter buitenshuis blijft. Door de isolerende werking van rolluiken dragen ze bij aan de energielabel van jouw woning. Zonder zonwering krijgt uw raam de Energie Prestatie Indicator “G”. Dit houdt in dat u maximaal warmte verliest binnen het stookseizoen, en maximaal warmte binnenhaalt buiten het stookseizoen. Met behulp van buitenzonwering kunt deze prestaties verbeteren en zo besparen op energiekosten. De Energie Prestatie Indicatoren variëren van A t/m G, waarbij A het beste is. Ook qua geluidsisolatie biedt een rolluik voordelen en is een rolluik bestand tegen nagenoeg alle weersomstandigheden. Een andere reden om voor rolluiken te kiezen is vanuit veiligheidsoverwegingen, een rolluik werkt namelijk inbraak vertragend. Dankzij de anti-optilveren maakt het inbrekers veel moeilijker om binnen te komen, vandaar dat je ook regelmatig ziet dat een rolluik bij de benedenverdieping is geplaatst.

Foto voordelen screen

Voordelen screen: beperk zonlicht, behoud uitzicht

Zoek je een oplossing om de zon buiten te houden zonder dat je het uitzicht volledig wegneemt? Een screen biedt dan uitkomst. Dit wordt vaak voor de benedenverdieping gebruikt. Een screen beperkt het zonlicht dat binnenkomt, het filtert namelijk licht en warmte. Daarnaast zorgt een screen ervoor dat jij nog wel goed naar buiten kunt kijken. Andersom is het lastig voor mensen om naar binnen te kijken. Let er wel op: in de avond is dit juist tegenovergesteld, waardoor mensen wél van buiten naar binnen kunnen kijken.

Een zonwering screen biedt wat dat betreft ook een meer vriendelijke uitstraling. Een screen heeft een kleinere cassette dan een rolluik, omdat het pantser bij een rolluik dikker is en dus meer ruimte nodig heeft om op te rollen. Hierdoor is de bak van een rolluik groter dan die van een screen.

Voordelen rolluik en screen zonwering

Wil je een zonwering screen, maar toch verduisteren?

Dan biedt onze zipscreen met keuze voor een verduisterend doek de oplossing. Het voordeel hiervan is dat je de vriendelijke look van de screenomkasting behoudt en toch de ruimtes in je woning kunt verduisteren.

Het nadeel hiervan is dat het doek geen wind door kan laten en het de wind moet opvangen
Met name de wat grotere maatvoeringen kunnen hierdoor wat meer gaan klapperen en daardoor eventueel de nachtrust verstoren.

Screen of rolluik: wat past het beste bij jou?

Vraag jezelf af wat het doel is. Wil je volledige verduistering en hecht je waarde aan meer veiligheid? Dan past een rolluik het beste bij jouw huis of pand. Vind je het fijner om toch nog naar buiten te kunnen kijken en kies je voor een vriendelijke uitstraling? Dan biedt het screen het verlossende antwoord.

Wil je eens dieper ingaan op beide opties in zonwering? En zoek je gericht advies over wat het beste bij jou past? Onze dealers geven je graag persoonlijk advies. Of kijk al vast rond op onze productpagina en kleurencollectie pagina en ontdek onze ruime keuze aan soorten doek- en framekleuren.

Voorkant Fabriek Allround Zonwering

Waarom kiezen voor Allround Zonwering?

Allround Zonwering is dé specialist op het gebied van buitenzonwering en loopt voorop in de branche als het gaat om automatisering en robotica. Doordat Allround Zonwering beschikt over een eigen fabriek, is het productieproces volledig in eigen hand en kan er maatwerk geleverd worden. Hierdoor kan er ingespeeld worden op de laatste trends en worden de producten steeds verder geoptimaliseerd. Zo zijn het doek- en framekleur te leveren in 206 soorten kleuren en dessins.

Allround Zonwering levert verschillende soorten zonwering, waaronder uitvalschermen, knikarmschermen, screens, zipscreens, serrezonwering, pergola zonwering en rolluiken. Allround Zonwering richt zich voornamelijk op zonwering dealers en levert zonweringproducten door heel Nederland. Op dit moment heeft Allround Zonwering meer dan 40dealers, waardoor er altijd een dealer bij jou in de buurt is.