Automatisering, robotisering en uitbreiding

In Elburg wordt momenteel de term ‘opschalen’ opnieuw gedefinieerd. Allround Zonwering werkt al een tijd koortsachtig aan het optimaliseren van de fabriek, in bijna elk facet van het bedrijf. Een huzarenstuk van buitenproportionele omvang, voor Nederlandse begrippen. We bezochten het bedrijf om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen en werden rondgeleid door accountmanagers Erik Brink en Sander Mensink. Met indrukwekkende upgrades in automatisering, robotisering en gebouwuitbreiding gaat Allround Zonwering zichtbaar voor toekomstbestendigheid.Ondersteuning bij marketing, verkoop en technische kennis.

werkhal Allround Zonwering foto Zonwering Magazine

Het is allesbehalve stil ‘aan de overkant

Niet lang na het betrekken van het huidige pand bouwde Allround Zonwering er een gloednieuwe hal bij, aan de overkant van de weg. Daar bevinden zich het magazijn en de afdeling doekconfectie. Eén medewerker springt daar bijzonder in het oog: de enige die je nooit in de kantine zult aantreffen en die nooit met vakantie gaat. Een robot verzorgt er namelijk volledig geautomatiseerd het aan- en afvoeren van lengtematerialen. In de stellingen bevinden zich bakken met lengtemateriaal, bovenbuizen en gepoedercoate aluminium profielen. Mensink legt uit: “Hier ligt de voorraad, die volledig automatisch, gestuurd op order, door de robot wordt opgehaald en wordt afgeleverd bij de zagerij eronder. De bakken waarin alles ligt worden voortdurend gewogen en aan de hand van het gewicht wordt de actuele voorraad bepaald. Alles wordt aangestuurd door ons ERP-systeem, alles zit gekoppeld aan elkaar. Zo weet de afdeling inkoop op tijd wat er moet worden aangevuld.”

Ons oog valt op boven buizen van aluminium. Brink vertelt daarover: “Dat is een highlight van Allround Zonwering. Deze bovenbuis is in eigen beheer ontwikkeld en geschikt voor de meeste zonwering met een breedte tot 350 cm. Het voordeel is dat de buis lichter is dan de stalen variant en een profilering heeft die zorgt voor perfect oprolgedrag van het doek. Dat, in combinatie met onze speciale klikpees, maakt dat er nagenoeg geen sprake meer is van aftekening in het doek door oprollen. Een echte Allround innovatie!” Aangekomen op de afdeling doekconfectie blijkt dat ook de snijmachine volautomatisch vanuit het ERP-systeem wordt aangestuurd. Brink vervolgt: “Er wordt gebufferd in het systeem met zoveel mogelijk dezelfde doekkleur. Dat maakt dat het snijproces enorm efficiënt is geworden, met minder snijafval en geen noodzaak om tussentijds rollen te wisselen. Deze snij-optimalisatie wordt ook volledig digitaal uitgevoerd, voor zowel acryl- als screendoek.” Over doek gesproken: Allround Zonwering werkt met succes met een eigen doekcollectie, zorgvuldig samengesteld uit Dickson en Sattler doeken. Het mooie stalenboek kent eigen doeknummers en doekgroepen. Verder zegt Brink over het optimalisatieproces: “We optimaliseren volcontinu en zijn daarbij erg kritisch naar onszelf. Het doel is altijd om duurzamer, sneller, efficiënter en nog betrouwbaarder te worden. We blijven investeren.”

Robotica Allround Zonwering foto Zonwering Magazine

Investeren in de mens

Sinds 2022 verzorgt Allround Zonwering trainingen voor monteurs en verkooppersoneel van klanten. “Dit zijn hele interactieve trainingen”, legt Mensink uit. “Het is niet de bedoeling dat wij als een schoolmeester voor de klas staan. We vinden het belangrijk om van elkaar te leren. Je zult je verbazen welke gouden tips door de mensen uit de praktijk gegeven worden. Samen weet je meer en we wisselen op trainingsdagen die kennis uit met elkaar. Iedereen verlaat slimmer de training.” In Elburg wordt ook flink in de mens geïnvesteerd dus. Dat zien we ook terug in een stuk maatschappelijk verantwoord ondernemen: het bedrijf biedt een veilige en fijne werkomgeving aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze groep mensen is zo belangrijk voor Allround Zonwering, dat er in de nieuwbouw die aan het hoofdpand gebouwd wordt een eigen werkruimte en kantine worden gerealiseerd voor deze medewerkers. “Zij verrichten belangrijk werk, waar de andere fabrieksmedewerkers niet aan toe komen. Denk aan het vouwen van dozen, het aanbrengen van lagers, het aanbrengen van kousen over knikarm veren en het maken van stalen bijvoorbeeld. Van maandag tot en met vrijdag werken zij van 9:00 tot en met 14:00 uur. Naast het verrichten van nuttig werk brengen ze ook nog eens een boel gezelligheid mee. We dragen hen allemaal op handen”, vertelt Brink trots.

‘Medewerkers hebben via de tablet de volledige order in beeld, alles wordt vanuit een ‘centraal brein’ digitaal aangestuurd’

Automatisering Allround Zonwering foto Zonwering Magazine

‘Met indrukwekkende upgrades in automatisering, robotisering en gebouwuitbreiding gaat Allround Zonwering zichtbaar voor toekomstbestendigheid’

 

Uitbreiding hoofdpand

Achter het hoofdgebouw wordt ten tijde van ons bezoek hard gewerkt aan het realiseren van een gloednieuwe bijbouw. We komen onderweg naar de nieuwbouw General Manager Erwin Bluemink, tegen, die tekst en uitleg geeft. “In de aanbouw realiseren we een gerobotiseerd magazijn dat vergelijkbaar is met wat er aan de overkant draait. In dit magazijn zullen straks 450 posities aan gerobotiseerde bakken beschikbaar zijn. Het is een uitbreiding van onze rolluikenafdeling die in de aangrenzende bestaande ruimte inmiddels helemaal uit zijn voegen barst. Daar worden momenteel namelijk ook alle screens voor onze klant Bubendorff geproduceerd. We hebben de nieuwe ruimte dus hard nodig. We bouwen met het oog op opschalen, we kunnen naast de 450 posities namelijk doorgroeien naar nog eens twee maal 150 posities, zonder al te veel omhaal. In de nieuwe ruimte is ook een volautomatische arreteermachine voorzien.”

Het valt ons tijdens de rondleiding op dat ieder werkstation een eigen tablet computer heeft. “Medewerkers hebben via de tablet de volledige order in beeld, alles wordt vanuit een ‘centraal brein’ digitaal aangestuurd”, licht Bluemink toe. “De computer optimaliseert de gehele workflow. We werken met orderbatches die op profielniveau volledig ’track and trace’ zijn. Spuitwerk, profielen verzamelen, zagen, assembleren, alles is te volgen in het centrale systeem. Zelfs de kokers waarop de geconfectioneerde doeken worden aangeleverd in de assemblage hebben een scanbare code. Dat werkt efficiënt en voorkomt faalkosten.”

We eindigen de rondleiding in de gloednieuwe kantine, waar net sfeervolle designverlichting wordt gemonteerd. Knap werk, om op zo’n schaal te bouwen en te verbouwen ‘met de winkel open’, maar Allround Zonwering doet het gewoon. “Het is allemaal strak georganiseerd en goed gepland”, zegt Brink tot besluit. “De klant merkt er pas wat van als we nog sneller leveren straks.”

 

Artikel geschreven door Zonwering Magazine