Product in de spotlight: zipscreen NOVA

Het grote voordeel van een onafhankelijk familiebedrijf is dat er geld en ruimte is om voortdurend te kijken naar innoveren en optimaliseren. Dat zien we bij Allround Zonwering in Elburg dan ook terug in alle gelederen van het bedrijf. Naast het feit dat er voortdurend gewerkt wordt aan het verbeteren van productiemethodieken en interne logistiek, wordt er ook aan de kant van de producten zelf het nodige gedaan om tot steekhoudende verbeteringen te komen. Een product dat op deze manier een spraakmakende evolutie heeft ondergaan is het zipscreen NOVA. Geliefd onder de klanten van Allround, want NOVA is ontwikkeld op basis van wensen die vanuit de dealers kwamen.

Zonwering Nova product screen Allround Zonwering

‘Next level’ in montage- en gebruikscomfort

Accountmanagers Erik Brink en Sander Mensink leggen in detail uit waarom zipscreen NOVA zo anders is dan de standaardoplossingen die we kennen. “Om te beginnen zijn de geleiders van de NOVA voorzien van een uniek draad-veersysteem. Dit zijn rvs-veren in de geleider die gebruikt worden in plaats van de bekende neopreenschuimpjes op de kunststof inlages. De neopreenschuimpjes zijn gevoelig voor veroudering of de lijmlaag laat nog wel eens los, met als gevolg dat er geen sprake meer is van vering”, legt Brink uit. “Met het draad-veersysteem kan het doek aan beide kanten ongeveer 1,4 cm meebewegen. Daarmee wordt rek en krimp van het doek opgevangen en presteert het doek beter onder alle weeromstandigheden.”

Mensink benadrukt een ander voordeel van de NOVA: “De manier waarop de omkasting gekoppeld zit aan de geleiders is revolutionair. Dat gebeurt middels onze eigen ontwikkelde en tevens gepatenteerde rvs-montagepen. Deze is zeven keer sterker dan het gietaluminium pootje dat bij standaard zipscreens aan de zijkap zit. De rvs-montagepen maakt twee manieren van monteren mogelijk: op de klassieke wijze, door de screenkap van boven in de geleiders te steken, of op een nieuwe manier, door de geleiders voor te monteren en de screenkap van voren op zijn plaats te klikken. Je begrijpt dat deze laatste optie ook ideaal is wanneer er service verleend moet worden.”

Met de gepatenteerde rvs montagepen kan de bak van boven opgestoken of van voren ingeschoven worden.

NOVA 103 is door Allround Zonwering speciaal voor solar toepassing ontwikkeld’

Een ander groot voordeel is dat in de NOVA de door Allround Zonwering ontwikkelde aluminium bovenbuis wordt toegepast: de buis is lichter dan zijn stalen broer en hij beschikt over een bijzonder profilering. Brink: “Deze profilering, in combinatie met onze eigen doekpezen, voorkomen hinderlijke afdrukken in het screendoek, die normaliter kunnen ontstaan door de zomen. Tot een breedte van 320 cm past Allround Zonwering deze aluminium bovenbuis toe, dus het grootste deel van alle maatvoeringen is daarmee afgedekt.”

Aandacht voor detail is Allround Zonwering wel toevertrouwd. De consument kan bij de NOVA kiezen uit maar liefst 193 ral-kleuren en 14 structuurlakken. “Dat kunnen we dankzij het feit dat wij een eigen lakstraat hebben”, verklaart Mensink. “Om de eindgebruiker nog meer tegemoet te komen op het esthetische vlak, kan de NOVA blind gemonteerd worden. Een prachtig screen, zonder dat er schroefgaten in beeld komen met afdekdopjes.”

NOVA 103 is ‘Made for solar’

Met de introductie van de NOVA 103 heeft Allround Zonwering een zipscreen op de markt gebracht dat speciaal voor solar toepassing geschikt is. De vierkante omkasting van de NOVA 103 biedt de monteur de mogelijkheid om via een speciaal ontwikkeld klepje toegang te krijgen tot de uitwendig geplaatste accu van de Somfy accumotor. “Mocht in de toekomst de accu vervangen moeten worden, dan is dat bij de NOVA 103 in een handomdraai gebeurd, zonder dat er sprake is van demontage van een heel screen of hele voorkap”, licht Brink toe. Ook deze oplossing laat zien hoe snel en flexibel Allround Zonwering kan inspelen op vragen uit de markt. “We nemen graag zorgen weg bij onze klanten en willen hen faciliteren waar we kunnen. We kijken niet alleen kritisch naar de markt, maar ook naar onszelf. Kan iets beter? Dan gaan we ervoor. We betrekken uiteraard onze klanten bij de ontwikkelingen die we doen, zij moeten er tenslotte mee werken”, aldus Brink.

Mensink vervolgt: “Wederom is dat het voordeel van een onafhankelijk familiebedrijf. We schakelen snel en efficiënt en trekken daar het nodige budget voor uit. Hier staan geen aandeelhouders over de schouder mee te kijken met de portemonnee of de klok in de hand. Besef ook dat voortdurend innoveren automatisch betekent dat dit bijdraagt aan meer duurzaamheid. Efficiënter produceren en monteren en het steeds verder verhogen van de kwaliteit levert echt op alle fronten winst op. Tijd, geld en materiaal zijn schaars namelijk.”
Dat brengt ons op het thema ’trainingen’. Dealers volgen met hun personeel de nodige trainingen in Elburg om zelf ook geoptimaliseerd aan de slag te kunnen. “Deze trainingen zijn zeker geen schoolklasjes, maar interactieve bijeenkomsten met tweerichtingsverkeer. De dealers leren van ons, wij leren van de dealers en iedereen leert van elkaar op zo’n bijeenkomst. De bedoeling is dat we samen slimmer worden!”

Ook het machinepark groeit mee

De drive om te optimaliseren en verbeteren vindt ook zijn weg naar het machinepark. Ook daar ontwikkeld Allround Zonwering zelf de nodige zaken. “Een goed voorbeeld is de nieuwe machine die we hebben gebouwd voor de assemblage van knikarmen. We coaten hier eerst alle losse onderdelen van een knikarm, om deze onderdelen ‘koud’ te laten assembleren in de machine. Waarom ‘koud’ zo belangrijk is? Als je een kant-en-klare knikarm lakt, dan verliest de veer in de arm spanning door het hete moffelproces. Door reeds gecoate onderdelen te assembleren heb je dat probleem niet. Dat komt de werking en levensduur van de knikarm ten goede”, legt Brink uit.

Tot besluit geven de heren aan dat optimalisatie en verbetering een compleet verhaal is, dat strekt van product tot verpakking, van vervoer tot contact met de binnen- en buitendienst. “Alles moet goed staan”, aldus Brink en Mensink. “Zelfs het netjes en schoonhouden van de fabriek hoort daarbij. Je kunt waar je ook komt spreekwoordelijk een boterham van de vloer eten.” We sluiten af met de belofte dat er in 2024 weer een aantal mooie, nieuwe innovaties gepresenteerd zullen worden, waarover later meer